Tydzień temu 14 kwietnia w naszej szkole odbył się szkolny konkurs kulinarny, którego celem była nauka poprzez zabawę oraz uświadomienie młodym ludziom jak ważne w naszym życiu jest zdrowe odżywianie się, a także kształtowanie trudnej umiejetności pracy w zespole. W konkursie wzięli udział uczniowie z klas: 1RA,1HG, 1GA, 1KS i 3GA.
W sumie IX zespołów 2-osobowych przez 1,5 godziny kształtowało zdrowe nawyki żywieniowe :)
Jury miało trudne zadanie ponieważ wszyscy uczestnicy przygotowali znakomite potrawy antyrakowe tj.: Wyśmienite risotto z brązowego ryżu, Zupa marchewkowa z imbirem, Gofry marchewkowe z łososiem i szczypiorkiem, Krem z brokułów z prażonymi migdałami, Roladki bakłażanowe z warzywami i mocarellą, Zupa Hipokratesa, Łosoś w warzywach z ziemniaczkami, z niespodzianką i sosem szpinakowym, Koktajl warzywny z selerem naciowym, Mufiny jajeczne z brokułami i szpinakiem, Tortilla żytnia z zielonymi dodatkami, Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, Sałatka antyrakowa ala grecka, Sakiewki z tilapią, Kanapki antyrakowe oraz Deser jabłkowy na ciepło i Deser bananowy na zimno. Oceniano zgodność z zasadami diety antyrakowej, sposób wyeksponowania na talerzu, omówienie technik wykonania oraz smak potrawy.
Skład jury:
Pani Barbara Kłosowska ze Starostwa Powiatowego (Wydział Promocji Zdrowia),
Pani kierownik Alina Birecka,
Pani pedagog Agnieszka Słama,
Nauczyciel przedmiotów gastronomicznych: Pani Anna Petrek,
Nauczyciel biologii: Pani Agata Gacoń.
WYNIKI:
I miejsce: Ewa Mider i Klaudia Łuczak Wolny z kl. 1HG
II miejsce: Małgorzata Greń i Kinga Chujeba z kl. 1HG
III miejsce: Anna Pieter i Aneta Salamon z kl. 1GA
Wyróżnienie: Joanna Magiera i Piotr Wisełka z kl. 1KS
Nasza Pani dyrektor Lilinna Zemła wręczyła dyplomy, zaś Pani Barbara Kłosowska obdarowała wszystkich uczestników podarkami oraz pogratulowała uczestnikom zaangażowania, a organizatorom pomysłu kształtowania dobrych praktyk zdrowotnych.
Serdecznie gratulujemy i dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za wspólną zabawę:)
Organizatorzy: A. Petrek, A. Gacoń