W ubiegły czwartek 29 lutego uczniowie klasy 4TR i 2TU wraz z opiekunami: Panią Dortą Urbańczyk i Agatą Gacoń wzięli udział w warsztatach w Zamku Cieszyńskim pt. "Jak założyć i prowadzić start up przyszłości? Miejska farma wertykalna jako pomysł na "eko biznes" .

Młodzież naszej szkoły mogła dowiedzieć się, że farmy wertykalne (pionowe) to rodzaj produkcji rolnej, w którym rośliny urawia się w zamkniętych pomieszczeniach z regulowanym klimatem, oświetleniem i sysytemem odżywiania. Hydroponika, aeroponika i akwaponika to bezglebowe uprawy roślin, które umożliwiają produkcję roślinną i hodowlę ryb w postaci farm wertykalnych.

Na farmie można uprawiać min. truskawki, jarmuż, pomidory, ogórki, bakłażany, sałaty, zioła oraz kwiaty.

Farma wertykalna zużywa o 80% mniej wody i emituje o 62% mniej dwutlenku węgla niż konwencjonalna farma przy tych samych plonach.

1. "Nature Urbaine" (Francja, Paryż) - największa miejska farma w Europie uznana została przez światową organizację certyfikującą rolnictwo ekologiczne za pierwszą miejską farmę na świecie, która zrównoważyła emisję dwutlenku węgla. Farma zużywa o 80% mniej wody i emituje o 62% mnej dwutlenku węgla niż konwencjonalna farma przy tych samych plonach

2. "Future Farming" (Czechy, Brno) - największa produkcyjna akwaponiczna farma i jednocześnie jeden z największych producentów żywności akwoponicznej w Europie. Uprawia się warzywa liściaste i zioła oraz hoduje ryby - sumy afrykańskie.

3. Farma hydroponiczna "SIEJEMY" (Polska, Czechy)największy producent mikroliści w Polsce. Uprawiane są na niej kwiaty lewkonii, ogórecznika, czarnuszki, mikroliście nasturcji, rzodkiewki, pietruszki i kapusty.

4.  Farma hydroponiczna "LISTNY CUD" (Polska, Warszawa) - zajmuje się sprzedażą technologii farm wertykalnych oraz uprawą ekologicznych roślin. Z ich produktów korzystają biura, hotele, restauracje, sieci spożywcze i szkoły.

Może i nasza szkoła kiedyś skorzysta z ich usług i założymy w szkole FARMĘ WERTYKALNĄ jako innowację edukacyjną.

Komisja Przedmiotów Przyrodniczych i Turystycznych

Red. A.G.