Evropou za poznánim

  • Evropou za poznánim

Konkurs AHOL CUP Ostrava!

Jak co roku - udział w konkursie AHOL CUP wyzwala niesamowite emocje i to nie tylko wśród uczniów, biorących udział w konkursach: kucharskim, barmańskim, baristycznym oraz tea tender , ale także wśród ich opiekunów....27 stycznia 2016r kibicowaliśmy naszym kucharzom:
Kesji Cieńciała, Karolinie Barańskiej, Henrykowi Barabosz i Kubie Pieszka oraz naszej barmance Justynie Podżorskiej. Wszyscy spisali się na medal - Gratulujemy!

Chciałam jeszcze dodać, że w tym roku konkurs został przygotowany w auli GONG - usytuowanej w miejscu wyjątkowego terenu przemysłowego pochodzącym z połowy XIX w. Ważne obiekty techniczne i urządzenia Huty Witkowickiej znajdujące się w tzw. Dolnym Obszarze Vítkovic od początku lat 90. ub. wieku uzyskiwały stopniowo status zabytków kultury. Cały ten ogromny areał, z uwagi na jego wyjątkowy charakter w 2002 r. został ogłoszony narodowym zabytkiem kultury, a w 2008 r. został wpisany na listę Europejskiego Dziedzictwa Kultury.
W trakcie rekonstrukcji DOV- ogromny pojemnik gazu wielkopiecowego (o szerokości ok. 70 m i wysokości 33 m) został przebudowany na salę koncertową mogącą pomieścić 1,5 tys. osób, z galerią, kawiarnią itp. Autorem projektu jest wybitny czeski architekt Josef Pleskot. (http://www.dolnivitkovice.cz/gong)

E.Tkacz

Ostatnie spotkanie w ramach projektu "Evropou za poznánim" program Erasmus +,

Akcja 2, partnerstwa strategiczne w kształceniu zawodowym, miało miejsce w dniach 25-30.04.2016 w Lycée des métiers w Bazeilles.

Było to czwarte i zarazem ostatnie spotkanie szkół partnerskich biorących udział w tym niezwykłym programie. Przypominamy, że pierwsze spotkanie miało miejsce w AHOL - Středni škola gastronomi, turismu a lázeňstvi w Ostrawie (2-6.02.2015)

Organizatorem drugiego spotkania była Hotelová akadémia Ludovita Wintera z Pieszczan (13-17.04.2015)

Gospodarzami trzeciego spotkania (25-29.01.2016) był Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie.

Francja powitała nas zimowo-wiosenną, kapryśną pogodą. Ale za to francuscy gospodarze przygotowali dla nas bardzo gorący i ciekawy program pobytu, połączony niezwykłą degustacją potraw, serów, win i szampana.

Bazeilles to niewielkie miasteczko w regionie Szampania-Ardeny, skąd drugiego dnia udaliśmy się do Opactwa Notre-Dame w Belgii. W tamtejszym klasztornym browarze warzy się znane piwo trapistów.

Kolejne ciekawe miejsca, które odwiedziliśmy to: piwnice szampana Henri Giraud oraz katedra Notre-Dame w Reims, fort i zamek w Sedan. W czwartek zostaliśmy przyjęcia przez Pana Guy Lepage - mera Bazeilles. Pod koniec naszego pobytu, każda grupa przygotowywała swoje stoisko i charakterystyczne potrawy regionalne na Dni Europejskie, na które zostali zaproszeni gimnazjaliści oraz mieszkańcy Bazeilles.

Naszą szkołę w tym spotkaniu reprezentowali:

Nikoleta Dziadek, Małgorzata Greń, Marlena Stachacz , Henryk Barabosz, Jakub Czyż, Szymon Lebryk wraz z opiekunami: Eweliną Tkacz, Sabiną Matros oraz Aliną Birecką.

Zapraszamy do obejrzenia:

Goûtez l'Europe

E.Tkacz - koordynator projektu

Konkurs AHOL CUP Ostrava!

Jak co roku - udział w konkursie AHOL CUP wyzwala niesamowite emocje i to nie tylko wśród uczniów, biorących udział w konkursach: kucharskim, barmańskim, baristycznym oraz tea tender , ale także wśród ich opiekunów....27 stycznia 2016r kibicowaliśmy naszym kucharzom:
Kesji Cieńciała, Karolinie Barańskiej, Henrykowi Barabosz i Kubie Pieszka oraz naszej barmance Justynie Podżorskiej. Wszyscy spisali się na medal - Gratulujemy!

Chciałam jeszcze dodać, że w tym roku konkurs został przygotowany w auli GONG - usytuowanej w miejscu wyjątkowego terenu przemysłowego pochodzącym z połowy XIX w. Ważne obiekty techniczne i urządzenia Huty Witkowickiej znajdujące się w tzw. Dolnym Obszarze Vítkovic od początku lat 90. ub. wieku uzyskiwały stopniowo status zabytków kultury. Cały ten ogromny areał, z uwagi na jego wyjątkowy charakter w 2002 r. został ogłoszony narodowym zabytkiem kultury, a w 2008 r. został wpisany na listę Europejskiego Dziedzictwa Kultury.
W trakcie rekonstrukcji DOV- ogromny pojemnik gazu wielkopiecowego (o szerokości ok. 70 m i wysokości 33 m) został przebudowany na salę koncertową mogącą pomieścić 1,5 tys. osób, z galerią, kawiarnią itp. Autorem projektu jest wybitny czeski architekt Josef Pleskot. (http://www.dolnivitkovice.cz/gong)

E.Tkacz

Trzecie spotkanie Erasmus+ zakończone!

25 stycznia 2016r. - w naszej szkole rozpoczęło trzecie, międzynarodowe spotkanie młodzieży w ramach projektu Erasmus+.

Gośćmi byli uczniowie z:

- AHOL - Středni škola gastronomi, turismu a lázeňstvi z Ostrawy

- Hotelovej akadémii Ludovita Wintera z Pieszczan

- Lycée des métiers z Bazeilles

wraz ze swoimi opiekunami.

Podczas tego tygodniowego pobytu, wzięliśmy udział w warsztatach "Sous vide" przeprowadzonych w naszej szkole przez Panią K. Staszel - szefa kuchni hotelu Kopieniec Fizjo-Med & SPA w Murzasichlu.

Odbyliśmy wizytę studyjną do hotelu Gołębiewski w Wiśle.

Niemałą atrakcją (i to nie tylko dla naszych zagranicznych gości), okazał się kulig doliną Białej Wisełki. Odwiedziliśmy także Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau oraz Kraków.

Serdecznie dziękuję za pomoc okazaną w przygotowaniu tego spotkania:

Panu dyr. L.Pindurowi , Paniom: M.Sokołowskiej, S. Matros, E.Strząska oraz naszym młodym gospodarzom: Karolinie Barańskiej, Kesji Cieńciała, Małgosi Greń, Henrykowi Barabosz, Kubie Pieszka i Kubie Smelikowi.

E.Tkacz- Koordynator projektu

Program Erasmus +

Akcja 2 Partnerstwa strategiczne -kształcenia i szkolenia zawodowe

Tytuł projektu: "Evropou za poznánim"

czas trwania 01.09.2014 - 31.08.2016

 

W projekcie biorą udział:

1. AHOL - Středni škola gastronomi, turismu a lázeňstvi w Ostrawie

2. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie

3. Hotelová akadémia Ludovita Wintera z Pieszczan

4. Lycée des métiers z Bazeilles

 

Harmonogram spotkań:

1. 2-06.02.2015 - Czechy

AHOL - Středni škola gastronomi, turismu a lázeňstvi w Ostrawie

2. 13-17.04.2015 - Słowacja

Hotelová akadémia Ludovita Wintera z Pieszczan

3. 25-29.01.2016 - Polska

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie

4. 25-29.04.2016- Francja

Lycée des métiers z Bazeilles

 

Celem tego dwu letniego projektu jest umożliwienie uczniom: poznanie historii, kultury, tradycji oraz zwyczajów partnerskich szkół, a także zapoznanie z kuchniami narodowymi i współczesnymi trendami w gastronomii.

Przygotowywanie wspólnych projektów kształtuje w uczniach otwartość i wrażliwość międzykulturową oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w innych krajach europejskich.

Językiem obowiązującym na spotkaniach jest język angielski co wpływa na polepszenie umiejętności językowych uczniów celem zmotywowania ich do wstępu na europejski rynek pracy.

koordynator projektu: Ewelina Tkacz, Marzena Sokołowska

Copyrights 2020 By ZSEG Created By StronyDlafirm.eu