Slow food

  • Slow food

Boa tarde! Nasze portugalskie praktyki dobiegły końca. Dwa tygodnie pełne niesamowitych doświadczeń, przeżyć, magicznych momentów, minęły szybciej niz mogłoby się wydawać. Dzisiejszy dzień jest dla nas mieszaniną dwóch sprzecznych uczuć - niesamowitego smutku i nieopisanej radości. Ciężko było pożegnać się z osobami, do których przywykliśmy, do osób, które przez te dni były dla nas wyjątkowo bliskie, do osób mających dla nas niepojęte pokłady cierpliwości. Pożegnaliśmy się ze łzami w oczach i nadzieją w sercu na ponowne zobaczenie. Pożegnaliśmy się własnoręcznymi upominkami, które mamy nadzieję - zagoszczą w sercu Portugalczyków. Wyszliśmy ostatni raz z miejsc praktyk, znacznie cieżsi, niż przy stawianiu tam pierwszych kroków. Ta waga, to ogromny bagaż doświadczeń (i pysznego jedzenia!). Ciężko jest opuścić miejsce, które stanowiło dla nas drugi dom, lecz teraz nastała pora na powrót do cudownych, pełnych ciepła, rodzinnych czterech ścian. Napełnieni po przepysznym, niespodziankowym obiedzie, zabieramy się za pakowanie. Czeka nas ostatnia noc w hostelu, a rano zabieramy walizy i wracamy do Polski. Życzcie nam szczęśliwej podróży. Do zobaczenia!

Boa noite!
Nasza przygoda w Portugalii z każdą chwilą wydaje się być piękniejszym snem, jednak przeraża nas fakt, że już niedługo będziemy musieli się z niego obudzić.. Czujemy się w Esposende coraz lepiej, uczymy się tutejszej kultury, a przypadkowi ludzie witają nas uśmiechem! Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem spokoju panującego w tym kraju, zarówno w restauracjach, hotelach jak i w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej. Jest to cecha, której niewątpliwie brakuje w polskiej kulturze i sposobie życia - po powrocie spróbujemy Was tego nauczyć ?. Dni mijają nam bardzo szybko, rozpoczynając od porannych marszo-biegów, przechodząc przez wspólne śniadania poszczególnych grup, pracę i aktywne po południa, kończąc na wspólnych, pysznych kolacjach. Każdy wieczór jest dla nas chwilą wytchnienia i wspólnego analizowania dnia, tworząc tym samym dwujęzyczne dzienniczki praktyk. Poznajemy się coraz lepiej, nawiązujemy nowe znajomości jak i pogłębiamy przyjaźnie. Tworzymy wspomnienia. Kąpięmy się w słonecznych promieniach. Rozwijamy się. Działamy. Odpoczywamy. Ze ściskiem w sercu, tęsknimy i meldujemy, że wrócimy z podwojoną energią i chęciąmi do działania. Przesyłamy gorące pozdrowienia, do usłyszenia!

Boa noite! Odzywamy się do Was z pięknego Porto, które bezkonkurencyjnie skradło nasze serca! Piękne, malownicze zakątki, przepełnione uliczną sztuką, niewątpliwie zapadną nam w pamięci! Ciekawym elementem dzisiejszej wyprawy, było zwiedzanie tzw. 'RESTAURACJI POD ZŁOTYMI ŁUKAMI' - popularnego McDonalna, w niespotykanej odsłonie, okrzykniętnej jedną z najpiękniejszych na świecie! Zachwycaliśmy się architekturą, kulturą, a także odwagą tubylców. Żadne zdjęcia, filmy, ani opisy, nie oddadzą tego, co czuję się, będąc tutaj.. Rejs statkiem po rzece Duoro pozowlił na wyciszenie i uspokojenie myśli po aktywnym tygodniu. Z ogromem pozytywnej energii, jesteśmy gotowi na nadchodzący tydzień ciężkiej, ale satysfakcjonującej pracy!

Boa noite! Piątek, piąteczek! Jesteśmy na półmetku naszej portugalskiej przygody.. Tydzień minął szybciej, niż moglibyśmy się spodziewać. Nosimy coraz cięższy bagaż doświadczeń, lecz śmiało zmieścimy w nim jeszcze to, co przed nami. Esposendskie słońce napawa nas pozytywną energią i siłami do pracy, której stanowczo nie brakuje. Więzi z pracodawcami i współprcownikami stają się coraz silniejsze, a wspólne działania pozwalają nam także poznać tutejsze obyczaje i tradycje. Z pewnością zazdrościmy Portugalczykom ich spokoju ducha, opanowania, podejścia do życia.. A co więcej - próbujemy się tego także nauczyć! Nadchodzący wielkimi krokami weekend, przywita nas wycieczkami, z których relacje będziecie mogli zobaczyć już jutro.. Do zobaczenia!

Boa noite! Odzywamy się do Was, kończąc pracowitą środą, zajadając pyszny deser, popijając kawą. Czego chcieć więcej? Co się dzisiaj u nas działo? Patroszyliśmy ryby, obieraliśmy cebulę (ocierając przy tym morze łez), parzyliśmy aromatyczne espresso - jak to na kuchni - działo się! U ekonomistów tradycyjnie dominowały faktury, a raczej.. Stosy faktur! A u turystyków.. Recepcja, pokoje, komputery, zastawy stołowe.. Jedno jest pewne, było stanowczo.. światowo! Jutrzejszy dzień zapowiada się równie pracowicie, czekajcie na relacje!

Boa noite! Dzisiejszy poranek znacznie różnił się od wczorajszego! Śniadania nie jedliśmy już wspólnie, bo każdy z nas w różnych godzinach wyjeżdżał do nowych miejsc pracy, aby przywitać właścicieli firm, w których będziemy odbywać praktyki. Nowym pracodawcom wręczyliśmy charakterystyczne, polskie przysmaki. Dreszczyk emocji pojawił się u każdego z nas, stawiając pierwsze kroki w portugalskich biurach i restauracjach. Wysiłek i stres wynagrodził nam pyszny lunch, zjedzony w klimatycznej knajpie. Było smacznie! Najedzeni (a nawet przejedzeni!) zwiedzaliśmy kolejne zakątki pięknego Esposende. Już jutro zwarci i gotowi, zaczynamy pracę na pełnych obrotach.. Będzie się działo!

Boa noite! Pierwszy poranek nastał dla nas stanowczo za szybko! Pobudka po długiej podróży, stanowiła nie lada wyzwanie, ale daliśmy radę! Śniadanie w wyborowym towarzystwie, smakowało lepiej niż zwykle! Po krótkim zebraniu organizacyjnym, wyszliśmy poznać miasto, a następnie na lunch, który uwieńczyła pyszna kawa. Po południu nadszedł czas na przywitanie się z oceanem - było pięknie! Lekko wzburzone fale, chłodny, atlantycki wiatr pozwolił jeszcze bardziej poczuć portugalski klimat. Okolica jest piękna, korzystamy z wyjątkowo przyjemnej pogody. Wieczór poświęcamy na zebranie sił, bowiem jutro ruszamy do pracy! Trzymajcie kciuki, beijos!

Boa noite! Wczorajszy dzień był dla nas wyjątkowo długi i emocjonujący! Swoją przygodę rozpoczęliśmy w Cieszynie, z uśmiechami na twarzy udając się do Wrocławia. Odprawa odbyła się bezproblemowo, jednak przez duży ruch w przestrzeni powietrznej, lot opóźnił się nam o godzinę. Zmęczeni, ale szczęśliwi wylądowaliśmy w Porto, skąd busem przetransportowano nas do Esposende. Zasypiając, nie mogliśmy doczekać się następnego dnia, który miał przynieść ogrom wrażeń i nowych doświadczeń. Pozdrawiamy!

Zapraszamy w poniedziałek 11 czerwca o godz. 9.25 do sali 92 na spotkanie informacyjne w sprawie wyjazdu 2 grupy do Portugalii. Obecność obowiązkowa wszystkich  uczestników oraz rezerwowych.

Koordynator Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik

Zapraszamy wszystkich kandydatów na rozmowę z Komisją Rekrutacyjną do projektu "Slow Food..."  w dniu 5 czerwca 2018r. (tj. wtorek) o godzinie 7.45 do sali 323. Jako pierwszych zapraszam ekonomistów na to spotkanie, potem gastronom i na końcu turystyk

Życzymy powodzenia ;-)

Koordynatorzy projektu: Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik

W poniedziałek tj. 4-06-2018r. o godzinie 9.30 odbędzie się rozmowa kwalifikacyjna z języka angielskiego do wyjazdu zagranicznego do Portugalii z projektu "Slow Food..." w gabinecie języków obcych. Obecność obowiązkowa. 

Koordynator Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik

Boa tarde!  

Miasto mostów - Porto! To właśnie dziś zobaczyliśmy najpiękniejsze miasto w północnej Portugalii - ciekawostką jest, że całe miasto wpisane jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Jedną z atrakcji był rejs rzeką Duero, która wpływa do Oceanu Atlantyckiego - widok ze statku był bajeczny. Mieliśmy również możliwość odwiedzenia winiarni oraz zobaczyć film prezentujący wytwarzanie wina. Nie mogło się obyć bez wizyty w centrum handlowym... Podsumowując - mimo, że pogoda nam nie dopisała, każdy z nas zakochał się w tym niesamowitym miejscu. Dlaczego? Zobaczcie sami 

Ola! 

Każdy z nas obudził się mega podeksctytowany nowym wyzwaniem czekającym tego dnia. Dzień zaczął się trochę inaczej, ponieważ po raz pierwszy nie jedliśmy wspólnie z śniadania. Spowodowane było to różnymi godzinami rozpoczęcia praktyk. Po śniadaniu wszyscy wyruszyli do miejsc swoich praktyk. Wróciliśmy z praktyk zmęczeni i usatysfakcjonowani, że mogliśmy się nauczyć czegoś nowego. Pierwszy dzień za nami - daliśmy radę!

Serdecznie zapraszamy klasy 1ea, 1tu, 2ga i 2gb do składania ankiet w sekretariacie.
Przed złożeniem należy zapoznać się z regulaminem. (patrz załączniki)
 
Koordynator Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik
 
Formularz
Regulamin

Poniedziałek - pierwszy dzień naszych praktyk! Tego dnia każdy z nas jechał poznać miejsce pracy oraz pracodawców. ?Dzień był nieco luźniejszy, lecz również miło spędzony. Mieliśmy okazję pospacerować promenadą i cieszyć się pięknym, słonecznym dniem, aby naładować baterię na cały tydzień.☀️Wieczorem spotkaliśmy się wszyscy razem w naszym salonie i świętowaliśmy urodziny naszej koleżanki Sabriny! Sto lat! ??

Więcej zdjęć i informacji na Fanpage ZSEG w Cieszynie ;-)

Bom dia! 

Dzisiejszy dzień rozpoczeliśmy od wspólnego śniadania. Następnie udaliśmy się na zwiedzanie tutejszej okolicy i zabytków. Podczas zwiedzania zobaczyliśmy m.in. Templo Monumento Santa Luzia znajdującego się na wzgórzu, z którego podziwialiśmy 3 najpiękniejszy widok na świecie. ⛰️Kolejnym punktem wycieczki było bliskie spotkanie z oceanem. Mieliśmy możliwość zobaczyć ocean podczas odpływu.?️ Kolejnym odwiedzonym miejscem było miasteczko Viana do Castelo, gdzie widzieliśmy przygotowania do Festiwalu Kwiatów.? Oglądaliśmy między innymi "parasolową uliczkę", gdzie na rączkach parasoli były kwiaty - widok był bajeczny. Ostatnim punktem wczorajszej wycieczki był eukaliptusowy las, w którym znajdowała się jedna z najstarszych kaplic. Zmęczeni wróciliśmy do hostelu, a następnie udaliśmy się na kolację.

W środę tj. 23 maja o godzinie 12.00 w sali 88 zapraszam klasy 2ga, 2gb, 1 ea i 1 tu na spotaknie w sprawie naboru do 2 grupy wyjazdowej do Portugalii. Proszę przygotować sobie ewentualne pytania. 

Koordynator Celina Zaloudik

Poznajcie pierwszą grupę europejskiego projektu Erasmus+ zatytuowanego "Slow Food jako europejski standard zdrowego trybu życia". Jesteśmy uczniami klas: 2ea, 2tu, 3ga oraz 3gb. 19 maja wylatujemy na dwutygodniowe praktyki do Portugalii.✈️ Nasze praktyki odbędą się w hotelach, restauracjach, biurach rachunkowych oraz niewielkich firmach. Jesteśmy w pełni przygotowani do wyjazdu, w minionych tygodniach uczyliśmy się języka portugalskiego?? - zajęcia prowadziła Pani Marta Kohut. Odbyliśmy także zajęcia z geografii, historii i j. angielskiego prowadzone przez Panią Lucynę Janisz, Pana Maksymiliana Kuśkę oraz Panią Danutę Skibińską. Mogliśmy również się zintegrować dzięki zajęciom z Panią Agnieszką Kłosowską. Z niecierpliwością czekamy na wyjazd, będziemy Was na bieżąco informować o naszym pobycie na końcu Europy! ?️?️ Koordynatorami projektu są: pani Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik 

W związku z realizacją w naszej szkole projektu "Slow Food..." informujemy o terminach zajęć z przygotowania pedagogiczno - kulturowo – językowego:

29 marzec 2018r. (wielki czwartek) Sala 93

8.00 – 9.30 zajęcia z geografem (p. Lucyna Janisz)

9.30 – 11.00 zajęcia z historykiem (p. Maksymilian Kuśka)

11.00 – 13.00 zajęcia z języka angielskiego (p. Danuta Skibińska)

3 kwiecień 2018r. (wtorek po świętach) sala 93

9.00 – 11.00 zajęcia z pedagogiem (p. Agnieszka Kłosowska)

11.00 – 13.15 zajęcia z języka angielskiego (p. Danuta Skibińska)

Przypominam o obowiązkowej obecności!

                                                                                                     Koordynatorzy

                                                                                                                                     Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik

HARMONOGRAM ZAJĘĆ Z JĘZYKA PORTUGALSKIEGO - Obecność obowiązkowa!!!

    Poniedziałek                                                             Środa

godz. 15-16.30 sala 93                                             godz. 15-16.30 sala 93

12 marca 2018r.                                                         14 marca 2018r.

19 marca 2018r.                                                         21 marca 2018r.

26 marca 2018r.                                                         28 marca 2018r.

9 kwiecień 2018r.                                                      11 kwiecień 2018r.

16 kwiecień 2018r.                                                    19 kwiecień 2018r.

23 kwiecień 2018r. – spotkanie z pania Martą Kohut 

Poniżej zamieszczam  HARMONOGRAM ZAJĘĆ Z JĘZYKA PORTUGALSKIEGO dla uczestników Projektu "Slow Food". Obecność obowiązkowa. Numer sali jeszcze do uzgodnienia.

Poniedziałek                                                              Środa

Godz. 15-16.30                                                          Godz. 15-16.30

  5 marca 2018r.                                                           7 marca 2018r.

  12 marca 2018r.                                                         14 marca 2018r.

  19 marca 2018r.                                                         21 marca 2018r.

  26 marca 2018r.                                                         28 marca 2018r.

  9 kwiecień 2018r.                                                     11 kwiecień 2018r.

Prowadząca pani Marta Kohut.

Zapraszamy rodziców wszystkich uczestników (wraz z rezerwowymi) na spotkanie organizacyjne w sprawie wyjazdu na praktyki zagraniczne do Portugalii w środę 24 stycznia 2018r. o godzinie 16.30  na jadalni szkolnej. (parter)

Koordynatorzy projektu Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik 

Jutro tj. 16 stycznia (wtorek) odbedzie sie spotkanie informacyjne uczestników zakwalifikowanych do wyjazdu na praktyki zagraniczne do Portugalii o godz. 8.35 w sali 50. Serdecznie zapraszamy.

Koordynatorzy: Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik

Witam,

Uczniowie klas 2tu, 2ea, 3ga oraz 3gb zapraszamy 12. 01. 2018  tj. piątek, o godz. 11.15,  w sali 45 na rozmowę kwalifikacyjną z Komisją Rekrutacyjną do udziału w projekcie  w Portugalii.

A na dzisiejszą rozmowę z języka angielskiego życzymy POWODZENIA ;-) 

Koordynatorzy Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik

Witam,

Uczniowie klas 2tu, 2ea, 3ga oraz 3gb proszeni są o stawienie się w dn. 10. 01. 2018  tj. środa, o godz. 10.30,  w sali 318 w celu przeprowadzenia rozmowy kwalifikacyjnej do udziału w praktyce zagranicznej w Portugalii. Proszę o przygotowanie krótkiego monologu w języku angielskim, w którym przedstwicie siebie oraz wskażecie korzyści wynikające z odbywania praktyk zagranicznych.

Zapraszamy do udziału w projekcie.

Zapraszamy uczniów klas: 2ea, 2tu, 3ga i 3gb do składania ankiet w Sekretariacie szkoły do poniedziału 8.01.2018r.  godzina 12.00. chcących wziąść udział w projekcie Erasmusplus pt:

"SLOW FOOD W KSZTAŁCENIU ZAWODOWYM JAKO EUROPEJSKI STANDARD ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA” w Portugalii.

Poniżej linki do dokumentów:

Regulamin naboru

Formularz rekrutacyjny

 

Harmonogram:

5.01.2018r. (piątek) spotkanie informacyjne

8.01.2018r. (poniedziałek) złożenie formularzy do 12.00 w sekretariacie

9.01.2018r. (wtorek) ocena formalna formularzy przez koordynatorów

10.01.2018r. (środa) rozmowa kwalifikacyjna z języka angielskiego

12.01.2018r. (piątek) rozmowa kwalifikacyjna z Komisja Rekrutacyjną

15.01.2018r. (poniedziałek) ogłoszenie wyników naboru (godz. 9.25)

16.01.2018r. (wtorek) spotkanie organizacyjne z kandydatami (godz.9.25)

 

Koordynatorzy Urszula Zwardoń i Celina Žaloudik

W najbliższy piątek tj. 5-01-2018r.  o godzinie 11.15 w sali 93 odbędzie się spotkanie informacyjne w sprawie tegorocznego wyjzadu na praktyki zagraniczne do Portugalii. Chętne osoby z klas 2ea, 3gb, 3ga, 2tu zapraszamy serdecznie. Odpowiemy na wszystkie nutrujące Was pytania.

Koordynatorzy Urszula Zwadroń i Celina Žaloudik

Mamy przyjemność poinformować, że został zatwierdzony nasz wniosek projektu  „Slow Food w kształceniu zawodowym jako europejski standard zdrowego trybu życia” w ramach Programu Erasmus +.  Projekt będzie finansowany ze środków Unii Europejskiej, a jego realizacja nastąpi w terminie 30.12.2017 - 29.12.2018. W ramach projektu zostaną zorganizowane i przeprowadzone 2-tygodniowe zagraniczne praktyki zawodowe w portugalskich firmach w Laundos dla kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, TECHNIK EKONOMISTA, TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ. Regulamin rekrutacji do powyższego projektu ukaże się na stronie szkoły. Już dzisiaj zachęcamy uczniów do aktywnego udziału w działaniach szkolnych i pozaszkolnych, zdobywania bardzo dobrych ocen i punktów z zachowania, gdyż jest to ważne kryterium w rekrutacji!

Koordynator Urszula Zwardoń, asystent koordynatora Celina Žaloudik

Copyrights 2020 By ZSEG Created By StronyDlafirm.eu