Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
ze specjalnością dietetyka
(5 – LETNIE)
Kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym – matematyka i chemia.
Dbasz o zdrowy tryb życia?
Lubisz przygody ze sztuką kulinarną?
A może chcesz prowadzić własną działalność gastronomiczną?
To idealny kierunek dla Ciebie!!!
Wybierając naukę w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:
- przygotowywania, dekoracji i wydawania potraw oraz napojów
- planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia;
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych
- obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
- projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych
- prawidłowego obsługiwania konsumenta
- stosowania nowoczesnych metod zarządzania i marketingu
- biegłego posługiwania się językami obcymi (angielskim, niemieckim/ francuskim)
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- prowadzenia własnej działalność gospodarczej
Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?
- zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej oraz pracowni obsługi konsumenta
- pracownie komputerowe wyposażono w specjalistyczne, gastronomiczne programy komputerowe
- możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych
(: kurs barmański, baristy, carvingu, menager restauracji itp.) - możesz rozwijać swoją kreatywność uczestnicząc w konkursach gastronomicznych
- odbędziesz 8 tygodniową praktykę zawodową w renomowanych restauracjach,hotelach, zakładach żywienia zbiorowego
- dla Ciebie organizujemy wyjazdy/staże zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej
Tylko na tym kierunku wprowadzamy innowację – DIETETYKA , w ramach której nabędziesz umiejętności w zakresie m. in.:
- żywienia dietetycznego
- leczenia dietą
- propagowania wśród społeczeństwa wiedzy o zdrowym odżywianiu
- koordynowania programów żywieniowych
Po ukończeniu Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością dietetyka znajdziesz pracę jako.:
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych i usług cateringowych
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- szef kuchni
- mistrz sztuki kulinarnej
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
- będziesz prowadzić własną działalność gospodarczej