Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

     

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

ze specjalnością dietetyka

(5 – LETNIE)

Kwalifikacje:

 

 HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym – matematyka i chemia.

 

Dbasz o zdrowy tryb życia?

Lubisz przygody ze sztuką kulinarną?

A może chcesz prowadzić własną działalność gastronomiczną?

 

To idealny kierunek dla Ciebie!!!

 

Wybierając naukę w  zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:

 

  • przygotowywania, dekoracji i wydawania potraw oraz napojów
  • planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia;
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych
  • prawidłowego  obsługiwania konsumenta
  • stosowania nowoczesnych metod zarządzania i marketingu
  • biegłego  posługiwania się językami obcymi (angielskim, niemieckim/ francuskim)
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • prowadzenia własnej działalność gospodarczej

 

 

Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?

  • zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej oraz pracowni obsługi konsumenta
  • pracownie komputerowe wyposażono w specjalistyczne, gastronomiczne programy komputerowe
  • możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych
    (: kurs barmański, baristy, carvingu, menager restauracji itp.)
  • możesz rozwijać swoją kreatywność  uczestnicząc  w konkursach gastronomicznych
  • odbędziesz 8 tygodniową  praktykę zawodową w renomowanych restauracjach,hotelach, zakładach żywienia zbiorowego
  • dla Ciebie organizujemy wyjazdy/staże zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ -  wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej

 

 

Tylko na tym kierunku wprowadzamy innowację – DIETETYKA , w ramach której nabędziesz  umiejętności w zakresie m. in.:

  • żywienia dietetycznego
  • leczenia dietą
  • propagowania wśród społeczeństwa wiedzy o zdrowym odżywianiu
  • koordynowania programów żywieniowych

 

Po ukończeniu Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością dietetyka znajdziesz pracę jako.:

  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych i  usług cateringowych
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia
  • szef kuchni
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
  • będziesz prowadzić własną działalność gospodarczej