Kelner

Branżowa Szkoła I stopnia – Kelner

 

(3 - LETNIA)

 

Kwalifikacje:

 

 HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

 

Lubisz pracę z ludźmi?

Jesteś życzliwy, uprzejmy?

Posiadasz wysoką kulturę osobistą?

 

To idealny kierunek dla Ciebie!!!

 

Wybierając naukę w  zawodzie: kelner, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:

  • profesjonalnego wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem i obsługą gości;
  • przygotowania sal na imprezy okolicznościowe
  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • sztuki barmańskiej, baristycznej
  • rozliczania usług kelnerskich
  • prowadzenia własnej działalność gospodarczej

 

Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?

  • zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej oraz pracowni obsługi konsumenta
  • możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych
    (: kurs barmański, baristy, carvingu, somaliera itp.)
  • możesz rozwijać swoją kreatywność  uczestnicząc  w konkursach gastronomicznych
  • praktyka zawodowa w kl I 2 dni, w kl II 2 dni, w kl III 2 dni, odbywa się  w renomowanych zakładach gastronomicznych, hotelach – jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
  • dla Ciebie organizujemy wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ -  wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej

 

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kelner znajdziesz pracę jako.:

 

  • kelner
  • kierownik sali
  • bufetowy
  • barman
  • barista
  • somalier


Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia

Możesz  kontynuować edukację w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać kolejną kwalifikację zawodową (HGT.11. Organizowanie usług gastronomicznych) lub nowy zawód  TECHNIK USŁUG KELNERSKICH