godlo

 

„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą

z ziemi przez uszanowanie

dla darów Nieba....

Tęskno mi Panie..."

C. K. Norwid

chlebek ytni

Parę słów na temat produktu, który jest obecny na naszym stole i to parę razy w ciągu dnia.

Historycznie chleb odegrał ważną rolę w niemal każdej kulturze europejskiej. W Biblii słowo "chleb" jest synonimem "pożywienia".

Angielskie słowo "pan" wywodzi się ze starego angielskiego "hlaford", co oznacza "opiekun chleba".

Początki wypieku chleba sięgają starożytnego Egiptu, około 4000 lat p.n.e. Wcześniej znane było tylko płaskie pieczywo, na wzór tortilli lub chińskich naleśników. Dopiero Egipcjanie około 2600 lat p.n.e. wpadli na to, w jaki sposób uczynić chleb pulchnym. To oni ponad 4000 lat temu po raz pierwszy upiekli chleb na zakwasie.

Jest wiele opowieści na temat powstania zakwasu. Jedna z nich mówi, że pewna niewolnica zapomniała o papce zbożowej pozostawionej na słońcu.

Pierwotne używano drożdży, prawdopodobnie pochodziły z kadzi browarniczych, co jest praktyką dzisiaj rzadką.

Rzymianie wypiekali dziesiątki różnych rodzajów pieczywa. Ustanowili oni tradycję zwaną "annona", czyli dawania chleba dla ubogich, aby zrównoważyć ubóstwo (być może pomysł, który powinniśmy dziś przywrócić). Z Rzymu wypiekanie chleba rozprzestrzeniło się na całą Europę. W średniowieczu w miastach powszechnym było robienie ciasta chlebowego w domu, a następnie dostarczanie go piekarzowi do wypieczenia - w tamtych czasach rzadko kto miał piec w domu. Ludzie traktowali wtedy chleb z najwyższą czcią - wśród częstych i poważnych zbrodni w tamtych czasach było podrabianie chleba (obecnie pieczywo marketowe i przemysłowe) . Aż do XV wieku, kiedy po raz pierwszy wprowadzono zasady jedzenia chleba, bogaci ludzie zjadali najlepsze części chleba, a to co zostawało było rozdawane ubogim.

Panowało przekonanie, że biały chleb był lepszy od ciemnego chleba, we wszystkich kulturach starożytnego świata. Ciemniejsze, gęstsze chleby z jęczmienia lub żyta były chlebami biednych. Białe pieczywo uważano za czyste, bardziej wyrafinowane, bardziej wyszukane. Co ciekawe, aż do XVII wieku istniały nawet osobne cechy piekarzy dla piekarzy z białym pieczywem i ciemnymi chlebami.

Upadek dobrego wypieku chleba ma swoje korzenie w XVIII wieku. Wprowadzenie metalowych pieców chlebowych sprawiło, że chleb stał się bardziej miękki i puszysty. W XIX wieku przestano stosować zakwas chlebowy co doprowadziło do ​​wprowadzenia do pieczywa sody oczyszczonej, która sprawiła, że ​​chleb stał się puszysty. W latach 70. XIX w. Wprowadzono przemysłowe techniki mielenia zboża . Mąka stawała się bielsza i bielsza, a idący na łatwiznę zaczęli dodawać cukier, aby drożdże reagowały jeszcze szybciej chleb stawał się jeszcze bardziej puszysty. Chleb stawał się słodszy i bardziej puszysty, aż w końcu w latach 20-tych ubiegłego wieku dotarliśmy do szczytu produkcji „idealnego” chleba.

Te uprzedzenia wobec ciemniejszego pieczywa trwały aż do lat 60-tych XX wieku, kiedy to wzrastająca świadomość zdrowotna w końcu zdawała się odwracać falę kultu białego pieczywa.

Obecnie coraz częściej powraca się do tradycyjnych metod wyrobu ciasta oraz wypieku chleba. Jednak walka z marketowym pieczywem oraz odpiekaną mrożonką wydaje się być nie równa, głównie ze względu na cenę, na drugi plan spada jakość i smak pieczywa.

Klasa 3ga przygotowała kosz pyszności piekarniczych, w dniu jutrzejszym będzie mieć możliwość podziwiania zdjęć z tych zajęć.

Dorota Przyłęcka

Praktyki - Malaga 2019 cz.2

Spróbuj jak smakuje bezpieczeństwo

Praktyki - Malaga 2019

Praktyki - Cordoba 2017

Film o historii ZSEG

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com