Dlaczego jedzenie czekolady sprawia nam tak wielką przyjemność? Niektórzy twierdzą, że to placebo, inni starają się udowodnić ten fakt naukowo. Lekarze coraz częściej przychylają się do opinii, że ta słodka, pyszna przekąska powoduje wzrost produkcji endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu.

Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości czekolada obchodzi także swoje święto.

Od prawie 10 lat zawsze 12 kwietnia w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie  organizowane jest Święto Czekolady. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowują w ten dzień słodkie specjały np.: czekolada z dodatkiem imbiru, papryki ostrej czy orzechów laskowych. W fontannie czekoladowej można zatopić owoce (jabłka, banany, daktyle, śliwki itp.), wafle. Natomiast uczniowie z klasy kelnerskiej częstują czekoladowymi deserami uczniów oraz wszystkich chętnych, którzy w tym dniu odwiedzają mury naszej szkoły.

FILM              GALERIA

Dorota Urbańczyk

 

AP