Pracujemy na tym  aby zachęcać uczniów szkół podstawowych do kontynuowania dalszej nauki 
w szkole która oprócz matury przygotuje do wykonywania danego zawodu. Temu służy corocznie organizowany konkurs "Kulinarne Pasje". Jest on skierowany do uczniów klas 7 i 8 szkół podstawowych. W tym roku cieszył się on ogromnym zainteresowaniem, wpłynęło 27 prac konkursowych. Celem konkursu było:
    • rozbudzenie w uczniach kreatywności, 
    • pomysłowości oraz własnej inicjatywy przy sporządzaniu słodkich deserów.
Prace oceniano pod kątem:
    • wyglądu
    • doboru składników
    • aranżacji 
    • pomysłowości i kreatywności
Jury konkursu, złożone z nauczycieli Komisji  Przedmiotów Gastronomicznych  zadecydowało, że nagrody dostaną:
 
 
1. miejsce Nadia Dereń i jej deser „Pucharek rozkoszy” ze Szkoły Podstawowej w Kończycach Małych
2. miejsce Oliwier Niżnikiewicz z deserem „Owocowy zawrót głowy” z Cieszyna
3. miejsce ex aequo  Julia Niziołek za „Tort Kinder z owocami” z SP w Górkach Wielkich  
oraz  Szymon Łobacz za deser „Panna cotta” również z SP Górki Wielkie
 
wyróżnienie otrzymuje 
Kamil Łysek za deser „ Tort Oreo” z SP Górki Wielkie
 
Laureatom gratuluję i życzę dalszego rozwijania swych zainteresowań kulinarnych.
    
 
   
 
 
  
 
 
  
 
 
Anna Petrek
Komisja Gastronomiczna