Pracujemy na tym aby zachęcać uczniów szkół podstawowych do kontynuowania dalszej nauki
w szkole która oprócz matury przygotuje do wykonywania danego zawodu. Temu służy corocznie organizowany konkurs "Kulinarne Pasje". Jest on skierowany do uczniów klas 7 i 8 szkół podstawowych. W tym roku cieszył się on ogromnym zainteresowaniem, wpłynęło 27 prac konkursowych. Celem konkursu było:
• rozbudzenie w uczniach kreatywności,
• pomysłowości oraz własnej inicjatywy przy sporządzaniu słodkich deserów.
Prace oceniano pod kątem:
• wyglądu
• doboru składników
• aranżacji
• pomysłowości i kreatywności
Jury konkursu, złożone z nauczycieli Komisji Przedmiotów Gastronomicznych zadecydowało, że nagrody dostaną:
1. miejsce Nadia Dereń i jej deser „Pucharek rozkoszy” ze Szkoły Podstawowej w Kończycach Małych
2. miejsce Oliwier Niżnikiewicz z deserem „Owocowy zawrót głowy” z Cieszyna
3. miejsce ex aequo Julia Niziołek za „Tort Kinder z owocami” z SP w Górkach Wielkich
oraz Szymon Łobacz za deser „Panna cotta” również z SP Górki Wielkie
wyróżnienie otrzymuje
Kamil Łysek za deser „ Tort Oreo” z SP Górki Wielkie
Laureatom gratuluję i życzę dalszego rozwijania swych zainteresowań kulinarnych.
Anna Petrek
Komisja Gastronomiczna