W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się konkurs biologiczno-gastronomiczny: "ZDROWO-ANTYRAKOWO".

Celem konkursu była promocja zdrowia w szkole z uwzględnieniem zdrowego odżywiania w ramach profilaktyki nowotworowej.

W konkursie uczestniczyli uczniowie z klas: 1TŻ, 2TŻ, 4TŻ.

Przedmiotem konkursu było przygotowanie przez dwuosobowe drużyny dania głównego oraz deseru ze zwróceniem uwagi na polecane produkty zalecane w diecie antyrakowej.

Dania oceniane były przez dwa składy jury: techniczne i degustacyjne.

Ocenie podlegały:

  • dobór składników i sposób przyrządzenia,

  • wygląd i aranżacja,

  • smak.

Wyniki konkursu:

I MIEJSCE: Martyna Szwałek i Krystian Morawiec z klasy 2TŻ

DANIE GŁÓWNE: "Pieczony łosoś na cieniutkich plasterkach boćwiny i na puree z soczewicy + sos pietruszkowy, duszone szparagi".

DESER: "Tartaletki owsiane z musem porzeczkowym i kremem czekoladowym z soczewicy + prażony słonecznik".

II MIEJSCE: Jakub Holisz i Tomasz Fryda z klasy 2TŻ

DANIE GŁÓWNE: "Łosoś pieczony + sałatka z brokułów".

DESER: "Brownie z fasoli".

III MIEJSCE: Karolina Gwizdała i Anastazja Fojcik z klasy 4THŻ

DANIE GŁÓWNE: "Pierogi ze szparagami, łososiem i serem kozim".

DESER: "Deser jogurtowy z żelką jagodową i warstwą chrupką".

 

Skład jury:

  • Wicedyrekcja: Wiesława Mrozińska - Dzięgiel, Barbara Żyła

  • Biolodzy: Agata Gacoń, Lucyna Molek

  • Gastronomia i dietetyka: Dorota Urbańczyk, Patrycja Faruga

Sponsorzy nagród: Stowarzyszenie dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży "EkoGa" oraz Rada Rodziców przy ZSEG w Cieszynie.

Fotoreporterzy: Adam Wacławik z kl. 4TR (reklama), Tymoteusz Zębik z kl. 5IPP (informatyk), Wiktoria Kocoń i Justyna Tomica z kl. 3TF (fotograf).

 

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim za udział i gratulujemy zwycięzcom konkursu: "ZDROWO-ANTYRAKOWO" :)

 

Organizatorzy: Agata Gacoń, Dorota Urbańczyk

 

Red. GA