Kucharz

  • Kucharz

kuch ban

Branżowa Szkoła I stopnia – Kucharz

 

(3 - LETNIA)

Kwalifikacje:

 

 HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

 

Lubisz przygody ze sztuką kulinarną?

Jesteś pomysłowy, kreatywny?

Posiadasz wrażliwość smakową?

 

To idealny kierunek dla Ciebie!!!

 

Wybierając naukę w  zawodzie: kucharz, zdobędziesz wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu:

 

  • przygotowywania, dekoracji i wydawania potraw oraz napojów
  • przechowywania i utrwalania żywności
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • prowadzenia własnej działalność gospodarczej

 

Jeszcze się zastanawiasz dlaczego warto wybrać ten kierunek?

  • zajęcia prowadzone są w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej
  • możesz zdobyć dodatkowe umiejętności biorąc udział w kursach branżowych
    (: kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy itp.)
  • możesz rozwijać swoją kreatywność  uczestnicząc  w konkursach gastronomicznych
  • zajęcia praktyczne odbędziesz  w warsztacie szkolnym  wyposażonym w nowoczesne urządzenia gastronomiczne
  • umiejętności zawodowe nabędziesz  w rzeczywistych warunkach produkcyjnych, sporządzając potrawy  dla gości  z zewnątrz oraz  uczniów naszej szkoły
  • dla Ciebie organizujemy wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich: Leonardo da Vinci, Erasmus+ -  wyjazdy całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej

 

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz znajdziesz pracę jako.:

 

  • kucharz
  • szef kuchni
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • garmażer
  • pracownik usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
  • będziesz prowadzić własną działalność gospodarczej

 


Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia

Możesz  kontynuować edukację w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać kolejną kwalifikację zawodową (HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych) lub nowy zawód  TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Copyrights 2020 By ZSEG Created By StronyDlafirm.eu