godlo

 

kuch ban

Kucharz

- nauka trwa 3 lata

Zawód kucharza to niewątpliwie ciekawy i bardzo potrzebny zawód na rynku pracy. Rozwijająca się stale branża gastronomiczna poszukuje dobrze wykwalifikowanych pracowników. Kilkudziesięcioletnie doświadczenie kształcenia w branży gastronomicznej pozwala nam zaproponować młodzieży klas gimnazjalnych zawód bardzo atrakcyjny.

Uczeń kształcący się  w zawodzie kucharz:

  • Pozna zasady sporządzania potraw i napojów,
  • Nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
  • Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
  • Dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
  • Dowie się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne.


Przedmioty zawodowe, których będziesz się uczyć: Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, Działalność gospodarcza w gastronomii, Język obcy wspomagający kształcenie zawodowe, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem oraz Pracownia technologiczna.

Uczniowie po zakończeniu nauki będą zdawali następującą kwalifikację:


kuch kwal
Praktyka zawodowa  - patrz rysunek powyżej.

Po zaliczeniu kwalifikacji i ukończeniu szkoły uczniowie otrzymują tytuł Kucharza.

Przygotowanie do zawodu odbywa się w trzech profesjonalnie wyposażonych pracowniach technologicznych oraz na szkolnym warsztacie gastronomicznym. Szkoła jest organizatorem Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy oraz Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów oraz organizuje szereg imprez gastronomicznych w kraju i za granicą - u naszych południowych sąsiadów, podczas których rozwija zawodowe zainteresowania uczniów.

Szkoła aktywnie współpracuje ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Cukierników oraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów. Od kilku lat prowadzi programy europejskie: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - w ramach których organizowane są wyjazdy zagraniczne całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.
Dzięki zrealizowanym zagadnieniom z  przedsiębiorczości pokażemy także, w jaki sposób można rozpocząć własną działalność gospodarczą i realizować zawodowe marzenia.

Możliwości zatrudnienia:

  • zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne,
  • zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe,
  • własna działalność gospodarcza.

Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Możesz zapisać się na kurs kwalifikacyjny "T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych" - jak zdasz egzamin i ukończysz Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych (2 lata), które da Ci wykształcenie średnie, to uzyskasz tytuł Technik żywienia i usług gastronomicznych.

zap

Informacje dodatkowe:

Jak zrobić drink bezalkoholowy na herbacie?

Robert Sowa w ZSEG

POLONEZ "Pan Tadeusz"

"Polsko-ukraiński most ponad granicami"

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com