godlo

 

cuk ban

Cukiernik     new2
- nauka trwa 3 lata

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.

Uczeń kształcący się  w zawodzie cukiernik potrafi:

  • wytwarza wyroby cukiernicze (ciasta, torty, wyroby czekoladowe, lody, cukierki, pieczywo cukiernicze, chałwa, sezamki),
  • projektuje i wykonuje dekoracje wyrobów cukierniczych,
  • obsługuje maszyny stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych.

Przedmioty zawodowe, których będziesz się uczyć: Technika w produkcji cukierniczej, Technologie produkcji cukierniczej, Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym, Język obcy w produkcji cukierniczej, Gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym – zajęcia praktyczne oraz Procesy produkcji wyrobów cukierniczych.

Uczniowie po zakończeniu nauki będą zdawali następującą kwalifikację:


cuk kwal
Praktyka zawodowa  - patrz rysunek powyżej.

Po zaliczeniu kwalifikacji i ukończeniu szkoły uczniowie otrzymują tytuł Cukiernika.

Szkoła jest organizatorem Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy oraz Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów oraz organizuje szereg imprez gastronomicznych w kraju i za granicą - u naszych południowych sąsiadów, podczas których rozwija zawodowe zainteresowania uczniów.
Szkoła aktywnie współpracuje ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Cukierników oraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów. Od kilku lat prowadzi programy europejskie: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - w ramach których organizowane są wyjazdy zagraniczne całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.
Dzięki zrealizowanym zagadnieniom z  przedsiębiorczości pokażemy także, w jaki sposób można rozpocząć własną działalność gospodarczą i realizować zawodowe marzenia.

Możliwości zatrudnienia:

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego - produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni,
  • w restauracjach hotelowych,
  • może też sam otworzyć własną cukiernię.

Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Możesz zapisać się na kurs kwalifikacyjny "T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych" - jak zdasz egzamin i ukończysz Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych (2 lata), które da Ci wykształcenie średnie, to uzyskasz tytuł Technik technologii żywności.

zap


Informacje dodatkowe:

Jak zrobić drink bezalkoholowy na herbacie?

Robert Sowa w ZSEG

POLONEZ "Pan Tadeusz"

"Polsko-ukraiński most ponad granicami"

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com