godlo

 

Dnia 29.10.2014r. waszej szkole odbyła się już szósta edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Stowarzyszeniem „EkoGa”. Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk. Sponsorami imprezy byli: Higma Service, Hortex, Prymat, Stalgast, oraz Stowarzyszenie: „Żabi Kraj” Pozyskano również środki finansowe ze Starostwa Powiatowego na realizację zadania publicznego. Tematem przewodnim konkursu była mięsna masa mielona wieprzowo-wołowa. W konkursie uczestniczyło 11 uczniów z 9 szkół gastronomicznych Polski, m.in. z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Dąbrowy Górniczej, Rybnika, Tychów, Wisły i Cieszyna, oraz z Czeskiego Cieszyna i Olomuca. Swoją obecnością zaszczycili nas: CARLOS GONZALES-TEJERA pochodzący z Dominikany dziennikarz, smakosz i pasjonat dobrego gotowania KAREL DRÁPALwiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej Rejony Moraw i Śląska.

Młodzi kucharze w ciągu dwóch godzin musieli przyrządzić smakowite dania, a następnie w ciągu 15 minut przygotować je do prezentacji i degustacji. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania wyglądały bardzo smakowicie! Ocenę degustacyjną przeprowadzili: CARLOS GONZALES-TEJERA, KAREL DRÁPAL, GRZEGORZ JANICA -Restauracja „Karczma Bukowa”, JACEK DUTKA – prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, MICHAŁ RAJWA - przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Cieszynie,KAROL WACHT. Technikę pracy uczniów oceniali:MATEUSZ KŁODA z Restauracji VIP w Cieszynie, JAN DUTKA z Restauracji „Pod lotniskiem”, MATEUSZ CZEKIERDA, KAMIL ZACHAREK, MATEUSZ SZOŁTYSEKRAFAŁ ORŁOWSKI - szefowie kuchni podbeskidzkich lokali gastronomicznych. Naszą szkołę reprezentowali: Aurelisz Dorulok z klasy 2ka oraz Damian Górski
z klasy 1ks.

1f

2x

3v

6h

6b

 

 

Laureatami konkursu zostali:

I miejsceKarol Procner z ZSGH w Wiśle,

II miejsce – Monika Świderska z ZS nr 7 w Tychach,

III miejsce – Vojta Hacsik z Szkoły Gastronomicznej – Olomuc

Vojta Hacsik otrzymał również wyróżnienie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego- za aranżację potrawy na talerzu.

Gratulujemy i do zobaczenia za rok na VII BKMK!

Film promocyjny

Jak zrobić drink bezalkoholowy na herbacie?

Robert Sowa w ZSEG

POLONEZ "Pan Tadeusz"

"Polsko-ukraiński most ponad granicami"

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com