godlo

 

tziug ban

Technik żywienia i usług gastronomicznych

- nauka trwa 4 lata
to zawód, który daje ogromną możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz daje szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Podczas nauki w 4-letnim technikum uczeń nabywa umiejętności związanych z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.

Absolwent tego kierunku:

  • oceni jakość żywności,
  • porządzi potrawy i napoje oraz we właściwy sposób poda je konsumentowi,
  •  zaplanuje i oceni wyżywienie,
  •  zorganizuje  produkcję gastronomiczną,
  •  zaplanuje i zrealizuje wszelkie usługi gastronomiczne.

Przedmioty zawodowe, których będziesz się uczyć: Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, Działalność gospodarcza w gastronomii, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, Język obcy w gastronomii, Zasady żywienia, Organizacja produkcji gastronomicznej, Usługi gastronomiczne, Procesy technologiczne w gastronomii, Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej i Obsługa klientów w gastronomii.

Uczniowie w czasie trwania nauki będą zdawali następujące dwie kwalifikacje:


tziug kwal

Praktyka zawodowa oraz przedmioty realizowane w zakresie  rozszerzonym - patrz rysunek powyżej.

W ramach projektów europejskich LdV. Erasmus+ część uczniów odbywa zagraniczne praktyki zawodowe:
– maj 2013 - Kordoba, Hiszpania (36 uczniów)
 luty 2015 – Ostrava, Czechy (5 uczniów).

Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji i ukończeniu szkoły uczniowie otrzymują tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych. Po zakończeniu szkoły absolwenci przystępują do egzaminu maturalnego.

Zajęcia odbywają się w naszych trzech pracowniach technologicznych wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności w naturalnych warunkach zawodowych.  Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilku godzinnych podczas których młodzież przygotowuje potrawy, a później dokonuje ich oceny i degustacji.

Praktyki zawodowe odbywają się w najlepszych restauracjach i hotelach naszego regionu.

Szkoła aktywnie współpracuje ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Cukierników oraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów. Od kilku lat szkoła prowadzi programy europejskie: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - w ramach których organizowane są wyjazdy zagraniczne całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.
Uczniowie mają możliwość wykazania się pomysłowością i kreatywnością poprzez udział w licznych konkursach gastronomicznych i barmańskich w kraju i za granicą.

Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

  • wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
  • na stanowisku menadżera gastronomii w obiektach hotelowych,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,
  • organizacjach ochrony konsumenta,
  • może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.


Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.

zap

Informacje dodatkowe:

Jak zrobić drink bezalkoholowy na herbacie?

Robert Sowa w ZSEG

POLONEZ "Pan Tadeusz"

"Polsko-ukraiński most ponad granicami"

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com