godlo

 

Ostatnie spotkanie w ramach projektu "Evropou za poznánim" program Erasmus +,

Akcja 2, partnerstwa strategiczne w kształceniu zawodowym, miało miejsce w dniach 25-30.04.2016 w Lycée des métiers w Bazeilles.

Było to czwarte i zarazem ostatnie spotkanie szkół partnerskich biorących udział w tym niezwykłym programie. Przypominamy, że pierwsze spotkanie miało miejsce w AHOL - Středni škola gastronomi, turismu a lázeňstvi w Ostrawie (2-6.02.2015)

Organizatorem drugiego spotkania była Hotelová akadémia Ludovita Wintera z Pieszczan (13-17.04.2015)

Gospodarzami trzeciego spotkania (25-29.01.2016) był Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie.

Francja powitała nas zimowo-wiosenną, kapryśną pogodą. Ale za to francuscy gospodarze przygotowali dla nas bardzo gorący i ciekawy program pobytu, połączony niezwykłą degustacją potraw, serów, win i szampana.

Bazeilles to niewielkie miasteczko w regionie Szampania-Ardeny, skąd drugiego dnia udaliśmy się do Opactwa Notre-Dame w Belgii. W tamtejszym klasztornym browarze warzy się znane piwo trapistów.

Kolejne ciekawe miejsca, które odwiedziliśmy to: piwnice szampana Henri Giraud oraz katedra Notre-Dame w Reims, fort i zamek w Sedan. W czwartek zostaliśmy przyjęcia przez Pana Guy Lepage - mera Bazeilles. Pod koniec naszego pobytu, każda grupa przygotowywała swoje stoisko i charakterystyczne potrawy regionalne na Dni Europejskie, na które zostali zaproszeni gimnazjaliści oraz mieszkańcy Bazeilles.

Naszą szkołę w tym spotkaniu reprezentowali:

Nikoleta Dziadek, Małgorzata Greń, Marlena Stachacz , Henryk Barabosz, Jakub Czyż, Szymon Lebryk wraz z opiekunami: Eweliną Tkacz, Sabiną Matros oraz Aliną Birecką.

Zapraszamy do obejrzenia:

Goûtez l'Europe

 

Gotujemy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E.Tkacz - koordynator projektu

 

Konkurs AHOL CUP Ostrava!

Jak co roku - udział w konkursie AHOL CUP wyzwala niesamowite emocje i to nie tylko wśród uczniów, biorących udział w konkursach: kucharskim, barmańskim, baristycznym oraz tea tender , ale także wśród ich opiekunów....27 stycznia 2016r kibicowaliśmy naszym kucharzom:
Kesji Cieńciała, Karolinie Barańskiej, Henrykowi Barabosz i Kubie Pieszka oraz naszej barmance Justynie Podżorskiej. Wszyscy spisali się na medal - Gratulujemy!

Chciałam jeszcze dodać, że w tym roku konkurs został przygotowany w auli GONG - usytuowanej w miejscu wyjątkowego terenu przemysłowego pochodzącym z połowy XIX w. Ważne obiekty techniczne i urządzenia Huty Witkowickiej znajdujące się w tzw. Dolnym Obszarze Vítkovic od początku lat 90. ub. wieku uzyskiwały stopniowo status zabytków kultury. Cały ten ogromny areał, z uwagi na jego wyjątkowy charakter w 2002 r. został ogłoszony narodowym zabytkiem kultury, a w 2008 r. został wpisany na listę Europejskiego Dziedzictwa Kultury.
W trakcie rekonstrukcji DOV- ogromny pojemnik gazu wielkopiecowego (o szerokości ok. 70 m i wysokości 33 m) został przebudowany na salę koncertową mogącą pomieścić 1,5 tys. osób, z galerią, kawiarnią itp. Autorem projektu jest wybitny czeski architekt Josef Pleskot. (http://www.dolnivitkovice.cz/gong)

E.Tkacz

logo proj

Program Erasmus +

Akcja 2 Partnerstwa strategiczne -kształcenia i szkolenia zawodowe

Tytuł projektu: "Evropou za poznánim"

czas trwania 01.09.2014 - 31.08.2016

 

W projekcie biorą udział:

1. AHOL - Středni škola gastronomi, turismu a lázeňstvi w Ostrawie

2. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie

3. Hotelová akadémia Ludovita Wintera z Pieszczan

4. Lycée des métiers z Bazeilles

 

Harmonogram spotkań:

1. 2-06.02.2015 - Czechy

AHOL - Středni škola gastronomi, turismu a lázeňstvi w Ostrawie

2. 13-17.04.2015 - Słowacja

Hotelová akadémia Ludovita Wintera z Pieszczan

3. 25-29.01.2016 - Polska

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie

4. 25-29.04.2016- Francja

Lycée des métiers z Bazeilles

 

Celem tego dwu letniego projektu jest umożliwienie uczniom: poznanie historii, kultury, tradycji oraz zwyczajów partnerskich szkół, a także zapoznanie z kuchniami narodowymi i współczesnymi trendami w gastronomii.

Przygotowywanie wspólnych projektów kształtuje w uczniach otwartość i wrażliwość międzykulturową oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w innych krajach europejskich.

Językiem obowiązującym na spotkaniach jest język angielski co wpływa na polepszenie umiejętności językowych uczniów celem zmotywowania ich do wstępu na europejski rynek pracy.

 

koordynator projektu: Ewelina Tkacz, Marzena Sokołowska

Trzecie spotkanie Erasmus+ zakończone!

25 stycznia 2016r. - w naszej szkole rozpoczęło trzecie, międzynarodowe spotkanie młodzieży w ramach projektu Erasmus+.

Gośćmi byli uczniowie z:

- AHOL - Středni škola gastronomi, turismu a lázeňstvi z Ostrawy

- Hotelovej akadémii Ludovita Wintera z Pieszczan

- Lycée des métiers z Bazeilles

wraz ze swoimi opiekunami.

Podczas tego tygodniowego pobytu, wzięliśmy udział w warsztatach "Sous vide" przeprowadzonych w naszej szkole przez Panią K. Staszel - szefa kuchni hotelu Kopieniec Fizjo-Med & SPA w Murzasichlu.

Odbyliśmy wizytę studyjną do hotelu Gołębiewski w Wiśle.

Niemałą atrakcją (i to nie tylko dla naszych zagranicznych gości), okazał się kulig doliną Białej Wisełki. Odwiedziliśmy także Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau oraz Kraków - zdjęcia z tego dnia znajdziecie tutaj.

Serdecznie dziękuję za pomoc okazaną w przygotowaniu tego spotkania:

Panu dyr. L.Pindurowi , Paniom: M.Sokołowskiej, S. Matros, E.Strząska oraz naszym młodym gospodarzom: Karolinie Barańskiej, Kesji Cieńciała, Małgosi Greń, Henrykowi Barabosz, Kubie Pieszka i Kubie Smelikowi.

E.Tkacz- Koordynator projektu

 

 

Film promocyjny

Jak zrobić drink bezalkoholowy na herbacie?

Robert Sowa w ZSEG

POLONEZ "Pan Tadeusz"

"Polsko-ukraiński most ponad granicami"

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com