godlo

 

31 maja 2017 Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie był gospodarzem XII Beskidzkiego Konkursu  Młodych Barmanów.

Współorganizatorami imprezy było cieszyńskie Stowarzyszenie Dla Rozwoju HYPERLINK "http://www.moodle.org/0.09198218620252085"Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży„EkoGa” oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB).W konkursie uczestniczyło 11 uczniów szkół o profilu gastronomicznym z południowej Polski oraz z Republiki Czeskiej (Trzyniec, Czeski Cieszyn). Zadaniem zawodników było przygotowanie w określonym czasie, po trzy porcje napojów mieszanych w dwóch kategoriach:

§Short Fancy Cocktail (fantazyjny short drink o objętości do 90ml),

§Soft Fancy Drink (bezalkoholowy long drink z użyciem syropu marki Rioba, o objętości powyżej 150ml).

Na wynik końcowy składały się dwie oceny:

§techniczna – ocena pracy barmanów, zgodna z regułami International Bartenders Association (Międzynarodowego Stowarzyszenia Bamanów) oraz

§degustacyjna – ocena wyglądu, zapachu i smaku przygotowanych napojów.

Technikę pracy młodych barmanów oceniali profesjonalni barmani i mistrzowie barmańscy, członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Walory organoleptyczne osądzali zaproszeni goście, nauczyciele, przedstawiciele sponsorów oraz wspomniani wyżej barmani.

barman młody

Poziom konkursu był na wysokim poziomie. Laureatami konkursu zostali:

W kategorii Short Fancy Cocktail:

1.MIEJSCE: Aleksandra Binkowska - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej;

2.MIEJSCE: Natalia Szalbot - Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju;

3.MIEJSCE: Kamila Janko - Zespół Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie

W kategorii Soft Fancy Drink:

1.MIEJSCE: Natalia Szalbot- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;

2.MIEJSCE: Karolina Juszczak- Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej;

3.MIEJSCE: Wiktoria Zacher- Zespół Szkół im.Tuwima w Bielsku-Białej

Wyróżnienie za najlepszą technikę pracy otrzymała Kornelia Lapczyk z Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.

Dzięki wsparciu firm :

  • Bank Spółdzielczy w Cieszynie
  • Gastromix w Ustroniu
  • Polmos Bielsko-Biała S.A
  • Macro Cash and Carry w Bielsku -Białe
  • Alternative Bar
  • Restauracja Korbasowy Dwór w Cieszynie

wszyscy uczestnicy otrzymali upominki, a laureaci wspaniałe nagrody, które z pewnością pozwolą na dalszy rozwój w tym zawodzie.

Organizatorzy składają serdeczne podziękowania dyrekcji, nauczycielom i pracownikom ZSEG w Cieszynie, barmanom zaangażowanym w obsługę imprezy oraz instytucjom wspierającym, dzięki którym konkurs prowadzony jest profesjonalnie, a wszyscy zawodnicy obdarowani wspaniałymi nagrodami i upominkami.

Patronat medialny : Gastrona .pl,     ox.pl

GALERIA

Katarzyna Kimszal

Film promocyjny

Jak zrobić drink bezalkoholowy na herbacie?

Robert Sowa w ZSEG

POLONEZ "Pan Tadeusz"

"Polsko-ukraiński most ponad granicami"

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com